De Lima magneet

Lima, Perú. Terug in de hoofdstad merk je pas goed het verschil tussen de hoofdstad en de rest van het land. Hier zie je voor het eerst de echte rijken, de notabelen, de politieke macht. Hier zie je schone straten, gepleisterde en geverfde huizen. Onzichtbaar zie je dat de hoofdstad al het geld naar zich toetrekt. Grote, vaak Amerikaanse bedrijven, banken, de Staat, zeg maar alle grote graaiers die in een corrupt systeem werkzaam zijn, hebben hier hun hoofdkwartier.
Hier zijn ook alle schatten naar toe gebracht, die gespaard zijn gebleven voor de Spaanse rovers. Daar waar we steeds dachten ‘wat hebben ze hier op deze site aan gebruiksvoorwerpen opgegraven’ is van die plekken naar hier gebracht: de musea van Lima. Het heeft ons aan het denken gezet en heeft ons opnieuw kwaad gemaakt.

Het beeld dat Inca’s het enige volk is dat in Perú en omringende landen een imperium heeft gehad, is laat-middeleeuws fake news van de Spanjaarden. Vijftienduizend jaren voor de Inca’s waren in Perú culturen die ver en hoogontwikkeld waren. Die zich kunnen meten aan culturen in Mexico, Egypte, Griekenland, Mesopotamië, India en China. Culturen die we in Europa wel kennen. Veel minder aandacht krijgen de in dezelfde tijd opkomende culturen in Perú.

Aan het gegiechel in de museumzaal weet je wat er tentoongesteld wordt: sex. Zo ook in het Larcomuseum. In een aparte ruimte (naast het gegiechel zegt het aparte gebouw iets over ons huidige wereldbeeld en hoe we over sex denken) zie je keramiek van de Moche, waarin hun beeld over sex illustratief wordt gemaakt. Ook sex tussen mannen en mannen, vrouwen en vrouwen. 
We worden kwaad als we weer bedenken hoe zeer de Spaanse conquistadores met in hun kielzog de katholieke clerus de sexuele moraal hebben doorgedrukt en daarmee het taboe en het gegiechel rondom sex. 
We beseffen diep van binnen hoe de drie Abrahamitische religies Jodendom, Christendom en Islam het leven van miljoenen lesbo’s, homo’s of transgenders heeft verziekt, vertrapt of doodongelukkiq zo niet onmogelijk heeft gemaakt. 
Voor de komst van Columbus werd sex tussen mannen en tussen vrouwen niet anders gewaardeerd dan tussen mannen en vrouwen. In Perú wordt in 2019 door een kwart van de bevolking dat ook zo gezien. Driekwart van de bevolking vindt het echter helemaal niks. Waarom? Waar zijn hetero’s toch zo bang voor? Waarom was het bij de oude Grieken, de oude Chinezen, de oude Peruanen veel minder een probleem? Waarom zeggen we niet gewoon: kappen daarmee! Waarom zeggen we tegen al die religieuzen, joden, christenen of moslims niet gewoon: en nu is het genoeg met die onzin.

 

 

Geef een reactie