Het is in Chili heel gebruikelijk om de vraag te krijgen in hoeveel termijnen (cuotas) je wilt betalen. Dus niet in één keer, maar ook in bijvoorbeeld 12 delen. Dat kan in de supermarkt, bij de benzinepomp of op de gekste plekken. Als je met een creditcard betaalt krijg je eerst de twee opties con of sin cuotas. Dat heeft Chili te danken aan haar huidige president en multi-millionair Sebastian Piñera die dit systeem al voor dat hij de politiek in ging heeft geïntroduceerd.
Je kunt je dus hier heel gemakkelijk in de schulden steken. Geen enkel punt. Zit je even krap bij kas dan betaal je een volle tank benzine af in een jaar (met rente natuurlijk).
Supermarktengiganten zoals Tottus of Lider hebben hun eigen creditcards. In de supermercados heb je een speciale balie om het over je schulden ’te hebben’. De van oorsprong Chileense warenhuisketen Falabella heeft in Latijns Amerika haar eigen bankfilialen.
Niets nieuws onder de zon natuurlijk. Je in de schulden steken is voor iedere financiële instelling interessanter dan andersom. Een slordige $237 biljoen ($237.000.000.000) is de wereld schuld in totaal. Overheden doen het, bedrijven, consumenten. We leven op geleend geld. We staan gigantisch in het krijt. Drie keer raden wie daar garen bij spint.
Cijfertjes
Nederland heeft (cijfers uit 2017) een verhouding consumentenschulden ten opzichte van het Bruto Nationaal Product van 106%, US op 78%, Chili staat op 44%.
Inflatie in Nederland 1,3%, de US op 2,1% en Chile 3,0%.
Op de 1000 inwoners slikken in de US 110 mensen antidepressiva, in Nederland 42 en in Chili 13 mensen (bron OESO).
Minimuminkomen Nederland 22, USA ongeveer 15, en Chili 5 USD. Verschil tussen rijk en arm (op een schaal van 0 tot 100, van geen tot groot verschil) Chili 50,8, US 41,1 en NL 28,9.
Anti Corruptie cijfers (2018): NL 82 (8ste plaats), US 71 (28ste plaats), Chili 67 (27ste plaats).
Chili staat in Latijns Amerika bekend als het Wirtschaftswunder of het milagro económico van de regio. Voor sommigen heeft het land dat te danken aan dictator Pinochet die het land heeft behoed voor een Venezuela effect, die met een chemotherapie het land bestierde om het marxisme uit te roeien. Voor anderen laten de cijfertjes niet alles zien of is het maar een halve waarheid. Economische voorspoed is natuurlijk een relatief begrip. Voor wie geldt die voorspoed dan?